Page MenuHomeVyOS Platform

Conversion from 1.2 to 1.3 lost RADVD prefix autonomous-flag setting
Closed, ResolvedPublic

Description

I upgraded from 1.2 to 1.3 for testing purposes.

Everything else converted fine as far as I can tell but I lost my 1.2 settings on the interface ipv6 router-advertisement prefix <Ipv6NetworkPrefix> autonomous-flag settings.

For instance, on 1.2 I had:
ethernet eth0 {
...
ipv6 {
prefix <Prefix> {
autonomous-flag false
}
}

I'm using DHCPv6 and when I converted to 1.3 I had multiple IPv6 addresses on my client.

I traced it down to the the new service radvd settings, it didn't convert over the autonomous-flag setting to no-autonomous-flag on the 1.3.

Once I set that, then my client got only one IPv6 address as expected.

Please fix it to correctly convert over the autonomous-flag setting.

Thanks!

Details

Difficulty level
Unknown (require assessment)
Version
-
Why the issue appeared?
Will be filled on close
Is it a breaking change?
Config syntax change (migratable)

Event Timeline

dsummers created this task.Jun 19 2020, 7:07 PM
dsummers created this object in space S1 VyOS Public.
c-po added a subscriber: c-po.Jun 19 2020, 7:37 PM

Can you please share which 1.2 version was used and also a show configuration commands output so the issue can be reproduced easily.

c-po changed the task status from Open to On hold.Jun 19 2020, 7:37 PM
c-po claimed this task.
c-po triaged this task as Normal priority.
c-po added a project: VyOS 1.3 Equuleus.
c-po changed Is it a breaking change? from Unspecified (possibly destroys the router) to Config syntax change (migratable).

Version: VyOS 1.2.5+
Release Train: crux

Built by: david@summersoft.fay-ar.us
Built on: Thu 23 Apr 2020 05:55 UTC
Build UUID: 96cc9a7e-d205-4337-b3f0-b54651d05b05
Build Commit ID: 9e650f86654731

Architecture: x86_64
Boot via: installed image
System type: KVM guest

Hardware vendor: Red Hat
Hardware model: KVM
Hardware S/N:
Hardware UUID: 0e690a2a-a893-4dc3-9430-0ccec9904d6f

Copyright: VyOS maintainers and contributors

ethernet eth0 {
    address 2001:XXXX:YYYY:10::1/64
    address 10.0.10.1/24
    description "Management Network"
    duplex auto
    hw-id 52:54:00:c4:7f:61
    ipv6 {
        dup-addr-detect-transmits 1
        router-advert {
            cur-hop-limit 64
            link-mtu 0
            managed-flag true
            max-interval 600
            other-config-flag true
            prefix 2001:XXXX:YYYY:10::/64 {
                autonomous-flag false
                on-link-flag true
                valid-lifetime 2592000
            }
            reachable-time 0
            retrans-timer 0
            send-advert true
        }
    }
    smp-affinity auto
    speed auto
}

The "autononmous-flag false" setting didn't translate correctly over from 1.2 to 1.3. Other than that, everything else translated correctly.

set interfaces ethernet eth0 address '2001:XXXX:YYYY:10::1/64'
set interfaces ethernet eth0 address '10.0.10.1/24'
set interfaces ethernet eth0 description 'Management Network'
set interfaces ethernet eth0 duplex 'auto'
set interfaces ethernet eth0 hw-id '52:54:00:c4:7f:61'
set interfaces ethernet eth0 ipv6 dup-addr-detect-transmits '1'
set interfaces ethernet eth0 ipv6 router-advert cur-hop-limit '64'
set interfaces ethernet eth0 ipv6 router-advert link-mtu '0'
set interfaces ethernet eth0 ipv6 router-advert managed-flag 'true'
set interfaces ethernet eth0 ipv6 router-advert max-interval '600'
set interfaces ethernet eth0 ipv6 router-advert other-config-flag 'true'
set interfaces ethernet eth0 ipv6 router-advert prefix 2001:XXXX:YYYY:10::/64 autonomous-flag 'false'
set interfaces ethernet eth0 ipv6 router-advert prefix 2001:XXXX:YYYY:10::/64 on-link-flag 'true'
set interfaces ethernet eth0 ipv6 router-advert prefix 2001:XXXX:YYYY:10::/64 valid-lifetime '2592000'
set interfaces ethernet eth0 ipv6 router-advert reachable-time '0'
set interfaces ethernet eth0 ipv6 router-advert retrans-timer '0'
set interfaces ethernet eth0 ipv6 router-advert send-advert 'true'
set interfaces ethernet eth0 smp-affinity 'auto'
set interfaces ethernet eth0 speed 'auto'
c-po changed the task status from On hold to Confirmed.Jun 19 2020, 8:17 PM
c-po added a comment.Jun 19 2020, 8:26 PM

The next rolling ISO will have a fix for the migrations script. It would be nice if you could re-upgrade from 1.2 to additionally verify the fix besides me.

c-po changed the task status from Confirmed to Needs testing.Jun 19 2020, 8:26 PM

I will do that tonight.

THANKS!

dsummers added a comment.EditedJun 20 2020, 3:53 AM

I can confirm that your change as of VyOS 1.3-rolling-202006200117 fixed the problem.

Now when I convert from 1.2 to 1.3 the autonomous-flag converts correctly.

THANKS!

c-po closed this task as Resolved.Jun 20 2020, 6:15 AM
c-po moved this task from Need Triage to Finished on the VyOS 1.3 Equuleus board.Aug 3 2020, 3:33 PM