Page MenuHomeVyOS Platform

Wan Load Balancing Multiple Regressions
Open, HighPublic

Description

There are multiple bugs with wan load balancing affecting site to site tunnels (vti/gre tunnels excepted)
multiple issues with local traffic routing, pppoe and dhcp wan interfaces
and issues with not following the pbr of loadbalancing and instead using the default route.
enable-local-traffic under the wan load balancing has no bearing on these issues

https://forum.vyos.io/t/wan-load-balance-failover-trouble-with-dhcp/889
https://forum.vyos.io/t/ipsec-site-to-site-with-wan-loadbalancing-not-routing/1180
https://forum.vyos.io/t/wan-lb-and-mss-clamping-issues/8963/2
https://forum.vyos.io/t/multi-wan-load-balancing-configurations-have-no-effect/8738
https://forum.vyos.io/t/snat-rules-generated-by-load-balancing/2056/11
https://forum.vyos.io/t/wan-load-balance-rules-to-allow-local-traffic/3686/6

it seems that rules created in wan load balancing don't get followed by vyos itself.
https://phabricator.vyos.net/T305
https://phabricator.vyos.net/T375
https://phabricator.vyos.net/T2747
https://phabricator.vyos.net/T4362
https://phabricator.vyos.net/T4352

[email protected]# show load-balancing wan
 disable-source-nat
 enable-local-traffic
 flush-connections

a complete rework of the load balancing package is required it seems.
first steps should be discussed.

Details

Difficulty level
Unknown (require assessment)
Version
All
Why the issue appeared?
Will be filled on close
Is it a breaking change?
Unspecified (possibly destroys the router)
Issue type
Bug (incorrect behavior)