Page MenuHomeVyOS Platform

Accel-ppp IPoE incompatibility with kernel 6.1
Closed, ResolvedPublicBUG

Description

Accel-ppp IPoE incompatibility
Report from the forum

logs:

Jan 18 14:22:29 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: cli: tcp: new connection from 127.0.0.1
Jan 18 14:25:03 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: cli: tcp: new connection from 127.0.0.1
Jan 18 14:25:03 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: terminate, sig = 15
Jan 18 14:25:03 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe: stop interface eth4.50
Jan 18 14:25:03 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe: nl_del_iface: Invalid argument
Jan 18 14:25:03 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe: stop interface eth4.51
Jan 18 14:25:04 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe: start interface eth4.50 (shared=1,mode=L2,ifcfg=1,range=172.16.50.0/24,start=dhcpv4,ipv6=1)
Jan 18 14:25:04 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe: start interface eth4.51 (shared=1,mode=L2,ifcfg=1,range=172.16.98.0/24,start=dhcpv4,ipv6=1)
Jan 18 14:25:04 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: vlan_mon: nl_del_vlan_mon: error talking to kernel
Jan 18 14:27:27 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: send [DHCPv4 Nak xid=14f5a1bd chaddr=00:0c:29:b7:49:a7 <Message-Type Nak> <Server-ID 255.255.255.255> <Message Session dosn't exist>]
Jan 18 14:27:27 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: send [DHCPv4 Nak xid=20779fb8 chaddr=00:0c:29:b7:49:a7 <Message-Type Nak> <Server-ID 255.255.255.255> <Message Session dosn't exist>]
Jan 18 14:27:29 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: eth4.51:: recv [DHCPv4 Discover xid=577891e8 chaddr=00:0c:29:b7:49:a7 <Message-Type Discover> <Host-Name VyOS-PPPoE-IPoE-Client> <Request-List Subnet,Broadcast,Router,DNS,Classless-Route,Domain-Name,MTU>]
Jan 18 14:27:29 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe0:: create interface ipoe0 parent eth4.51
Jan 18 14:27:29 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe0:eth4.51: eth4.51: authentication succeeded
Jan 18 14:27:29 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe0:eth4.51: send [DHCPv4 Offer xid=577891e8 yiaddr=172.16.98.2 chaddr=00:0c:29:b7:49:a7 <Message-Type Offer> <Server-ID 172.16.98.1> <Lease-Time 600> <T1 300> <T2 525> <Router 172.16.98.1> <Subnet 255.255.255.0> <DNS 10.17.6.120,8.8.8.8>]
Jan 18 14:27:29 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe0:eth4.51: recv [DHCPv4 Request xid=577891e8 chaddr=00:0c:29:b7:49:a7 <Message-Type Request> <Server-ID 172.16.98.1> <Request-IP 172.16.98.2> <Host-Name VyOS-PPPoE-IPoE-Client> <Request-List Subnet,Broadcast,Router,DNS,Classless-Route,Domain-Name,MTU>]
Jan 18 14:27:29 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe0:eth4.51: ipoe: nl_modify: Invalid argument
Jan 18 14:27:29 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe0:eth4.51: ipoe: session finished
Jan 18 14:27:29 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe0:eth4.51: ipoe: nl_delete: Invalid argument
Jan 18 14:27:29 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: eth4.50:: recv [DHCPv4 Discover xid=5abe18e2 chaddr=00:0c:29:b7:49:a7 <Message-Type Discover> <Host-Name VyOS-PPPoE-IPoE-Client> <Request-List Subnet,Broadcast,Router,DNS,Classless-Route,Domain-Name,MTU>]
Jan 18 14:27:29 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: eth4.50:: ipoe: nl_create: Invalid argument
Jan 18 14:27:29 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: eth4.50:: ipoe: failed to create interface
Jan 18 14:27:29 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: eth4.50:: ipoe: session finished

Also after a manual restart of the service here the important logs and errors :

Jan 18 14:38:35 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: cli: tcp: new connection from 127.0.0.1
Jan 18 14:38:35 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: terminate, sig = 15
Jan 18 14:38:35 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe: stop interface eth4.50
Jan 18 14:38:35 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe: nl_del_iface: Invalid argument
Jan 18 14:38:35 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe: stop interface eth4.51
Jan 18 14:38:36 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe: nl_del_exclude: Invalid argument
Jan 18 14:38:36 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe: nl_del_net: Invalid argument
Jan 18 14:38:36 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe: start interface eth4.50 (shared=1,mode=L2,ifcfg=1,range=172.16.50.0/24,start=dhcpv4,ipv6=1)
Jan 18 14:38:36 VyOS-BSDRP-Router accel-ipoe: ipoe: start interface eth4.51 (shared=1,mode=L2,ifcfg=1,range=172.16.98.0/24,start=dhcpv4,ipv6=1)

At first glance, this is an incompatibility kernel 6.1.x and ipoe-driver

Details

Difficulty level
Easy (less than an hour)
Version
VyOS 1.4-rolling-202301171813
Why the issue appeared?
Will be filled on close
Is it a breaking change?
Perfectly compatible
Issue type
Bug (incorrect behavior)

Event Timeline

Viacheslav renamed this task from Accel-ppp IPoE incomability with kernel 6.1 to Accel-ppp IPoE incompatibility with kernel 6.1.Wed, Jan 18, 2:21 PM
Viacheslav updated the task description. (Show Details)
Viacheslav changed the task status from Open to In progress.Tue, Jan 24, 1:58 PM
Viacheslav claimed this task.
c-po changed the task status from In progress to Needs testing.Tue, Jan 24, 5:24 PM
c-po claimed this task.
c-po reassigned this task from c-po to Viacheslav.
c-po changed Difficulty level from Unknown (require assessment) to Easy (less than an hour).
c-po changed Is it a breaking change? from Unspecified (possibly destroys the router) to Perfectly compatible.

Please test with latest rolling

I can confirm that with VyOS 1.4-rolling-202301250317 the issue is gone.
At least based on my setup and configuration
Thx for fixing quickly

Viacheslav moved this task from Need Triage to Finished on the VyOS 1.4 Sagitta board.